Έκλειψη Ηλίου: Ένα Εντυπωσιακό Φαινόμενο στην Αστρονομία

Το μαγικό φαινόμενο της έκλειψης του ηλίου μαγνητίζει τα βλέμματα και εντυπωσιάζει. Η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη. Αυτό οδηγεί στην εξαφάνιση του ηλιακού φωτός από την επιφάνεια της Γης. Έστω κι αν αυτή η εξαφάνιση διαρκεί μονάχα ελάχιστα λεπτά, το αποτύπωμά της είναι σημαντικό.
Κάθε χρόνο υπάρχουν δύο ή και περισσότερα φαινόμενα έκλειψης ηλίου. Ωστόσο, το σχήμα της Γης εμποδίζει το φαινόμενο να το απολαμβάνουν όλοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ως solar eclipseαποτέλεσμα, όσοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια έκλειψη θεωρούνται τυχεροί και το συζητούν για καιρό.
Αν πιστεύει κανείς πως η ολική έκλειψη ηλίου είναι κάτι συνηθισμένο, θα πρέπει να αναθεωρήσει. Η Σελήνη με την κίνησή της δείχνει να ταιριάζει απόλυτα με τον Ήλιο και το σχήμα του. Μόλις συμβεί αυτό, το φως σβήνει αμέσως. Κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος πως ο Ήλιος δεν έχει καμία σχέση με την Σελήνη ως προς τη θέση του. Ακόμη κι αν δε φαίνεται, η Σελήνη είναι 400 φορές πιο κοντά στη Γη από τον Ήλιο.
Υπάρχουν 3 είδη εκλείψεων. Η ολική έκλειψη είναι η πιο σπάνια, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Σε αυτή την περίπτωση, η σελήνη καλύπτει συνολικά τον ήλιο και το φως εξαφανίζεται. Στην δακτυλιοειδή έκλειψη από την άλλη πλευρά, η Σελήνη και συγκεκριμένα η σκιά της δεν ακουμπά στη Γη. Τέλος υπάρχει η μερική έκλειψη, στην οποία λίγη μονάχα από την συνολική επιφάνεια του Ήλιου είναι ορατή στο ανθρώπινο μάτι.
Ένα ακόμη εντυπωσιακό φαινόμενο που αξίζει να αναφερθεί είναι το Δαχτυλίδι της Φωτιάς, το οποίο έγινε ορατό πρόσφατα στον Ινδικό Ωκεανό από ένα παραδεισένιο νησί. Οι κάτοικοι εντυπωσιάστηκαν και αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο. Πρόκειται για μια σχεδόν ολική έκλειψη, με τη διαφορά ότι το ελάχιστο περιθώριο προσφέρει την όψη ενός λαμπερού δαχτυλιδιού.
Η διάρκεια μίας έκλειψης δεν μπορεί να υπερβεί τα 7 λεπτά στο σύνολό της. Γι’ αυτό και όλοι σχεδόν οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους με ειδικά διαμορφωμένα γυαλιά, ώστε να θαυμάσουν ένα σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς κινδύνους.