Βασικές πηγές για την Αστρονομία και το Διάστημα

Astronomy and SpaceΤόσο η Αστρονομία όσο και το Διάστημα αποτελούν δίχως αμφιβολία θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αφορούν άλλωστε μία πλευρά του κόσμου μας και του σύμπαντος που συνεχίζει να έχει πολλά μυστικά. Αρκετές όμως γνώσεις γι’ αυτά μπορούν να αποκαλυφθούν και σε εμάς μέσα από βασικές πηγές πληροφόρησης.

www.astronomos.gr

Πρόκειται για έναν ελληνικό διαδικτυακό ιστότοπο με κεντρικό στόχο την ενημέρωση γύρω από το πεδίο της αστρονομίας και του διαστήματος. Παρέχει αρκετές πληροφορίες για την παρατήρηση των άστρων αλλά και διάφορων φαινομένων, όπως οι ηλιακές και οι σεληνιακές εκλείψεις. Παράλληλα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα διαθέτει πλατφόρμα μαθημάτων αστρονομίας, τα οποία όμως απευθύνονται κυρίως σε μαθητές.

http://www.amazingspace.org

Η ιστοσελίδα αυτή ανήκει στο ινστιτούτο SPACE TELESCOPE SCIENCE και επικεντρώνεται στο να προάγει την επιστήμη και την ομορφιά του σύμπαντος στην εκπαιδευτική κοινότητα. Απευθύνεται σε κάθε ηλικίας ενδιαφερόμενο και έχει αναπτύξει γι’ αυτόν τον σκοπό τα υλικά και τα μέσα εκείνα που είναι κατάλληλα για τη μετάδοση γνώσεων.

http://www.nasa.gov

Η ιστοσελίδα της NASA παρέχει πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις και ανακαλύψεις σχετικά με το διάστημα. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες ανάλογα με την ιδιότητά τους (καθηγητές, μαθητές, απλό κοινό) να βρίσκουν πληροφορίες σχετικά με αυτό που ενδέχεται να τους ενδιαφέρει.

http://www.nsf.gov/news/overviews/astronomy/index.jsp

Πρόκειται για ακόμη μία σελίδα που αφορά φυσικά το διάστημα. Επιδιώκει να ενημερώσει το κοινό για διάφορα ζητήματα, όπως η δημιουργία του σύμπαντος. Επίσης παρέχει πληροφορίες για κάθε ανακάλυψη που σχετίζεται με τα ουράνια σώματα.

http://www.badastronomy.com

Η παραπάνω ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από τον γνωστό αστρονόμο Phil Plait και επικεντρώνεται στο να καταρρίψει μύθους και παρανοήσεις σχετικά με την αστρονομία αλλά και με άλλα παρεμφερή θέματα. Μέσα σε αυτήν θα βρείτε αρκετές παραπομπές που θα ενισχύουν την άποψη του Plait με ευχάριστο και ταυτόχρονα καυστικό τρόπο.

http://www.compadre.org

Αποτελεί ένα ιστολόγιο που προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για καθηγητές φυσικής και αστρονομίας αλλά και μαθητές. Περιέχει μία συλλογή υλικού ειδικά σχεδιασμένου για να ανταποκρίνεται στην κάθε κατηγορία ενδιαφερόμενων.