Δραστηριότητες για παιδιά: σχετικά με την αστρονομία και το διάστημα

Η αστρονομία και το διάστημα ανέκαθεν αποτελούσαν ενδιαφέροντα θέματα για καθέναν από εμάς. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα παιδιά, τα οποία ενθουσιάζονται πάντα στην ιδέα των πλανητών. Υπάρχει λοιπόν μία σειρά από δραστηριότητες με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν τα παιδιά και παράλληλα να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο που τα περιβάλλει.

  • Παρατήρηση του σύμπαντος με τηλεσκόπιο

children using telescopeΣίγουρα δεν υπάρχει κάτι προτιμότερο για ένα παιδί από το να έχει ένα τηλεσκόπιο και να παρατηρεί τα άστρα και γενικά τον ουρανό. Με αυτόν τον τρόπο τους δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσουν τον έναστρο ουρανό και να γίνουν έτσι έστω και για λίγο “μικροί αστρονόμοι”. Σίγουρα κατ’ αυτόν τον τρόπο κεντρίζεται το ενδιαφέρον τους, από τη στιγμή που τα ίδια τα παιδιά πρέπει να ψάξουν να βρουν τους αστερισμούς μόνα τους. Φυσικά αυτή η δραστηριότητα είναι αρκετά ωφέλιμη για τα ίδια καθώς αυτό θα τα ωθήσει στο να διαβάσουν πληροφορίες για όσα παρατηρούν, δηλαδή για τους αστέρες.

  • Κατασκευή πλανητικού συστήματος

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι δεδομένο ότι ενθουσιάζει τα παιδιά. Σίγουρα η ιδέα του να κατασκευάσεις ένα μοντέλο του πλανητικού συστήματος δεν είναι κάτι το συνηθισμένο και προφανώς αποτελεί μία πρόκληση. Πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο που μπορεί να κάνει τα παιδιά να μάθουν για τους πλανήτες και το πώς αυτοί περιφέρονται μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Στο πλαίσιο μίας τέτοιας δραστηριότητας τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να θέσουν σε εφαρμογή τις μέχρι τώρα γνώσεις τους στην αστρονομία.

  • Κατασκευή διαστημόπλοιου

Για όσα παιδιά ενδιαφέρονται τόσο για την αστρονομία όσο και τη μηχανική, η παραπάνω δραστηριότητα είναι ιδανική. Μέσα από αυτή θα μπορέσουν να φτιάξουν μόνα τους ένα διαστημόπλοιο, χρησιμοποιώντας υλικά της αρεσκείας τους. Για τους ακόμα πιο δημιουργικούς χαρακτήρες, θα προτείναμε να φτιάξουν την κατασκευή σε μεγάλες διαστάσεις έτσι ώστε να μπορούν να μπουν μέσα σε αυτή και να φανταστούν ότι κάνουν ένα ταξίδι στο διάστημα. Ακόμη θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον ουρανό μέσα από αυτή την κατασκευή.