Ζούμε περιορισμένοι στα όρια της Γης και αυτός ο περιορισμός κάνει την ανθρωπότητα καθημερινά να διερωτάται τι υπάρχει τελικά στο σύμπαν. Ίσως το πιο συνηθισμένο ερώτημα που περιτριγυρίζει το μυαλό μας να είναι το αν τελικά υπάρχει ζωή στο σύμπαν. Ακόμη βέβαια και αν βρούμε απάντηση σε αυτό, τότε σίγουρα θα γεννηθούν νέες απορίες σχετικά με το σε ποια μορφή υπάρχει ζωή έξω από τη Γη.

Life in the UniverseΕδώ και αρκετές δεκαετίες αντίστοιχα ερωτήματα απασχολούν και τους επιστήμονες. Το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες κόσμοι όμοιοι με τη Γη τους κάνει σίγουρα διστακτικούς ως προς το να μην είμαστε τελικά η μόνη μορφή ζωής στο σύμπαν. Βασισμένοι πλέον σε δείγματα αποστολών σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, μπορούν σίγουρα να κάνουν νύξη έστω και για πρώιμες μορφές ζωής μονοκύτταρων οργανισμών.
Η κυριότερη αποστολή για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής διενεργήθηκε από τη NASA το 2013. Στο πλαίσιο αυτής είχε σταλεί ένα κατάλληλα διαμορφωμένο όχημα για να συλλέξει στοιχεία από το έδαφος του πλανήτη Άρη. Μέσα στο δείγμα που πάρθηκε περιλαμβανόταν σμεκτίτης άργιλος, ένα στοιχείο που συναντάται και στη Γη σε πεδιάδες που πλήττονται από μουσώνες. Παράλληλα με αυτό το είδος αργίλου βρέθηκαν και κάποια στοιχεία που είναι βασικά για τη δημιουργία ζωής, όπως το οξυγόνο, το υδρογόνο και το άζωτο.

Στοιχεία που ενισχύουν την άποψη για εξωγήινη ζωή

  • Πέρα από τη Γη υπάρχει και σε άλλους πλανήτες νερό. Το στοιχείο αυτό φυσικά είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία και την ύπαρξη ζωντανών οργανισμών. Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα που βρέθηκαν, πέρα από τον Άρη, και στον Ερμή. Αποκαλύφθηκε ότι διαθέτει 100 δισεκατομμύρια κυβικούς τόνους παγωμένου νερού μέσα σε σκοτεινούς κρατήρες. Στην περίπτωση του Άρη από την άλλη, παρατηρήθηκαν σκούρες γραμμές που υποχωρούσαν και επανεμφανίζονταν ανάλογα με την εποχή, κάτι που αφορούσε στην τήξη-πήξη του πάγου.
  • Η προσαρμογή των ζωντανών οργανισμών

Μελέτες έχουν δείξει πως οι ζωντανοί οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν όχι μόνο στον πάγο αλλά και στο απόλυτο σκοτάδι. Ο τρόπος επιβίωσης τους παραμένει άγνωστος, όμως μερικές φορές τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Πρόκειται για ερευνητικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν πως μία ζωή είναι ικανή να επιβιώσει σε όποιες συνθήκες και αν βρίσκεται.