Νέα εποχή στην αστρονομία χάρις στην ανακάλυψη βαρυτικών κυματισμών

Ανέκαθεν οι αστρονομικές ανακαλύψεις προκαλούσαν θαυμασμό και ενδιαφέρον, όμως η τελευταία ανακάλυψη που αφορά στα βαρυτικά κύματα θα προκαλέσει ολοκληρωτικές αλλαγές στο πεδίο της αστρονομίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβεβαίωση της θεωρίας της σχετικότητας, η οποία ανάγεται στον Αϊνστάιν και αναφέρεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τόσο τα βαρυτικά κύματα όσο και οι μαύρες τρύπες.

Τι είναι τα βαρυτικά κύματα;

gravitational wavesΠρόκειται για κυματισμούς στον ιστό του διαστήματος. Οι συγκεκριμένοι κυματισμοί δημιουργούνται όταν δύο γιγάντια αντικείμενα, όπως για παράδειγμα οι μαύρες τρύπες, τεθούν σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο και στο τέλος συγκρουστούν. Μία τέτοια σύγκρουση έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεράστιας ενέργειας που φυσικά λαμβάνει τη μορφή κυματισμών. Τα κύματα αυτά στη συνέχεια εξαπλώνονται στο διάστημα ως ομόκεντροι κύκλοι.
Η ανίχνευσή τους κατά τα προηγούμενα έτη δεν ήταν πραγματοποιήσιμη κυρίως λόγω της έλλειψης των κατάλληλων μέσων μέτρησης και παρατήρησης. Εν τέλει η ανίχνευσή τους πραγματοποιήθηκε στο παρατηρητήριο LIGO. Το συγκεκριμένο παρατηρητήριο διαθέτει δύο όμοιους ανιχνευτές με δύο βραχίονες σε σχήμα «L» τεσσάρων χιλιομέτρων ο καθένας. Σκοπός τους, όπως και έγινε, είναι η ανίχνευση των δονήσεων που φτάνουν στη Γη από τα βαρυτικά κύματα.

Νέα εποχή για την Αστρονομία

Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων προκάλεσε όπως ήταν φυσικό ανατροπές. Θα λέγαμε ότι εγκαινιάζει μία περίοδο μέσα στην οποία θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο τον κόσμο και το σύμπαν που μας περιβάλλει.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι αυτή η αντίληψη, εάν αναλογιστούμε ότι τα βαρυτικά κύματα υπήρχαν πριν ακόμα από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang). Επομένως, με βάση αυτά θα φτάσουμε πιο κοντά στην κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος αλλά και σε άλλα σχετικά βασικά ερωτήματα. Ένα τεράστιο κομμάτι του κόσμου παραμένει ανεξήγητο για εμάς, όμως τα βαρυτικά κύματα μας έφεραν λίγο πιο κοντά στη γνώση του σύμπαντος. Διαμέσου αυτής της απόδειξης της θεωρίας του Αϊνστάιν, οι επιστήμονες αναμένουν τη δημιουργία μίας νέας φυσικής, μίας φυσικής που θα καταφέρει να βρει κοινά ανάμεσα στη θεωρία της σχετικότητας και στην κβαντική θεωρία.