Οι 10 πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην Αστρονομία

Η επιστήμη της Αστρονομίας υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει αρκετά μεγάλες ανακαλύψεις σε αυτό το πεδίο. Πρόκειται φυσικά για ανακαλύψεις που είναι αποτέλεσμα πολλών ετών έρευνας και που άλλαξαν τις θεωρίες για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

1Black Holes) Μαύρες τρύπες
Είναι υπολείμματα γιγάντιων άστρων που έχασαν τη μάχη με τη βαρύτητα και καταστράφηκαν. Διαθέτουν τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις που δεν επιτρέπουν σε τίποτα να ξεφύγει.

2) Σκοτεινή ύλη

Η σκοτεινή ύλη σχετίζεται με τη μάζα του σύμπαντος. Δεν μπορεί να ανιχνευθεί με τηλεσκόπιο παρά μόνο μέσα από τα αποτελέσματα της βαρύτητας στην κανονική ύλη, δηλαδή σε γαλαξίες ή πλανήτες.

3) Σκοτεινή ενέργεια

Είναι ένα υποθετικό είδος ενέργειας που έχει την τάση να επιταχύνει την διαστολή του σύμπαντος. Η φύση της είναι άγνωστη αλλά αποτελεί μία ιδιότητα του χωροχρόνου.

4) Κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου

Αποτελεί το υπόλειμμα της θερμικής ισορροπίας του διαστήματος έως και 300.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Οι διακυμάνσεις της θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σημερινή μορφή του σύμπαντος.

5) Εξωπλανήτες

Είναι πλανήτες που δεν περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο. Αρκετοί από αυτούς έχουν έως και 2 φορές το μέγεθος του Δία. Σήμερα είναι γνωστή η ύπαρξη 2.107 εξωπλανητών.

6) Γενική θεωρία της σχετικότητας

Η συγκεκριμένη θεωρία ανήκε στον Αϊνστάιν και αναφέρεται στη βαρυτική δύναμη μέσω των καμπυλώσεων του χωροχρόνου παρουσία μάζας.

7) Αντικείμενα μετατοπισμένα προς το ερυθρό

Η μετατόπιση αυτή πραγματοποιείται όταν το φως ή η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μετατοπίζεται προς το ερυθρό φάσμα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

8) Εκλάμψεις ακτινών γ

Είναι συγκεντρώσεις συσσωρευμένης ακτινοβολίας γ που δημιουργούνται κατά τη γέννηση μίας μαύρης τρύπας κατά τη σύγκρουση αστέρων νετρονίου, από εκρήξεις σουπερνόβα ή από άστρα νετρονίων που απορροφώνται από μαύρες τρύπες.

9) Η ηλικία του σύμπαντος

Υπολογίζεται πως η ηλικία του σύμπαντος είναι περίπου 13.750 δισεκατομμυρίων έτη. Ο υπολογισμός προέκυψε από ερευνητικά προγράμματα, από μετρήσεις μικροκυματικών ακτινοβολιών υποβάθρου και από την αποστολή Wilkinson Microwave Anisotropy Probe.

10) Η Μεγάλη Έκρηξη

Είναι η θεωρία δημιουργίας του σύμπαντος. Υποστηρίζει πως η μάζα του σύμπαντος ήταν συσσωρευμένη σε ένα σημείο το οποίο εξερράγη, και από την ύλη που εκτοξεύθηκε δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες και οι πλανήτες.