Παρανοήσεις για την αστρονομία που καταρρίφθηκαν!

Στην επιστήμη της αστρονομίας, όπως άλλωστε σε κάθε επιστήμη, υπάρχει μία σειρά από παρανοήσεις που προκαλούν μία ασάφεια ως προς ορισμένα ζητήματα. Ωστόσο, η ίδια η επιστήμη με τα εφόδια και τα μέσα που διαθέτει φροντίζει να τις καταρρίπτει.

dark side of the MoonΑρχικά μία μεγάλη παρανόηση που υπάρχει στην αστρονομία είναι η “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης. Πρόκειται για μία θεωρία με βάση την οποία ο Ήλιος φωτίζει μονίμως τη μία πλευρά του δορυφόρου. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η Σελήνη ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό της παράλληλα με την περιφορά που πραγματοποιεί γύρω από τη Γη. Αυτό ουσιαστικά έχει ως αποτέλεσμα η μία της πλευρά να είναι συνεχώς στραμμένη προς τη Γη. Στην πραγματικότητα λοιπόν δεν υπάρχει σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, δηλαδή κάποια πλευρά που να μην έχει φως.

Η δεύτερη μεγάλη παρανόηση που συναντάται στο πεδίο της αστρονομίας είναι η άποψη πως δεν υπάρχει στο σύμπαν αντίστοιχος πλανήτης με τη Γη. Το γεγονός ότι δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής κάποιος δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν υπάρχει κιόλας. Παρατηρώντας το δικό μας ηλιακό σύστημα θα μπορούσαμε να πούμε πως ο πλανήτης μας έχει κάποιες ομοιότητες με τον πλανήτη Ερμή και την Αφροδίτη. Οι ομοιότητες αυτές είναι κυρίως μορφολογικές, δηλαδή διαθέτουν ηφαίστεια, κρατήρες, όρη και ερήμους. Επομένως, εάν αναλογισθούμε ότι όπως στο δικό μας πλανητικό σύστημα υπάρχει ο Ήλιος έτσι υπάρχει και σε άλλα, αντίστοιχα είναι πιθανό να υπάρχει και πλανήτης παρεμφερής με τον δικό μας.

Τέλος, έντονη είναι και η παραφιλολογία ως προς τις μαύρες τρύπες. Θεωρείται πως οτιδήποτε υπάρχει γύρω από αυτές αυτομάτως θα χαθεί και θα καταστραφεί. Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Υψηλός κίνδυνος υπάρχει μονάχα όταν ένας αστέρας ή ένας πλανήτης βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου ξεκινά η μαύρη τρύπα, καθώς τότε θα τον έλξει η βαρυτική της δύναμη. Εάν υπάρχει μία σημαντική απόσταση, τότε το σώμα μπαίνει σε τροχιά γύρω από αυτήν.