Πληροφορίες για τις Σεληνιακές εκλείψεις: η επιστήμη πίσω από τα γεγονότα

Ένα ιδιαίτερο αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει εδώ και αιώνες είναι οι σεληνιακές εκλείψεις. Αυτές συμβαίνουν όταν η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου και τον καλύπτει. Η κάλυψη αυτή μπορεί να είναι είτε μερική είτε ολική.

Lunar_eclipse_sideview_v01Στην περίπτωση της ολικής έκλειψης Σελήνης, το φως του Ήλιου καλύπτεται εντελώς από τη σκιά της Γης. Το μόνο φως που υπάρχει είναι αυτό που διαθλάται από τη σκιά της Γης. Ιδιαίτερο είναι το χρώμα που λαμβάνει σε αυτή τη φάση η Σελήνη, καθώς γίνεται κόκκινη. Εξαιτίας αυτού του χρώματος, μία ολική έκλειψη Σελήνης μπορεί να ονομάζεται και Ματωμένο Φεγγάρι ή Κόκκινο Φεγγάρι. Από την άλλη πλευρά, όταν η Σελήνη καλύπτει μόλις ένα τμήμα του Ήλιου, τότε η έκλειψη είναι μερική.

Οι σεληνιακές εκλείψεις μπορούν να γίνουν ορατές από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, αρκεί φυσικά να είναι νύχτα. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτού του τύπου οι εκλείψεις, σε αντίθεση με τις ηλιακές εκλείψεις, δεν μπορούν να προκαλέσουν οπτικές βλάβες σ’ εμάς, οπότε μπορούμε να τις παρατηρήσουμε ελεύθερα. Συνήθως αυτές διαρκούν μερικές ώρες. Εξαίρεση αποτελεί η ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι επισκέπτονται ιστοσελίδες με τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο είναι ότι οι σεληνιακές εκλείψεις ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα των τηλεπικοινωνιών και ενδεχομένως να διακόψουν την παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω wi-fi ή 4G. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στιγμιαία διακοπή της εμφάνισης ιστοσελίδων όπως το Mummys Gold, ενός online καζίνο που διακρίνεται για την ποιότητα και την αξιοπιστία του.

Αν και η Σελήνη περιφέρεται μία φορά το μήνα γύρω από τη Γη, δεν έχουμε συνέχεια σεληνιακές εκλείψεις. Αυτό συμβαίνει διότι η Σελήνη κατά την περιφορά της δεν ακολουθεί ακριβώς την ίδια γραμμική πορεία. Έτσι λοιπόν, στη διάρκεια ενός έτους μπορούν να συμβούν μέχρι και 3 εκλείψεις. Γενικά ο μεγαλύτερος αριθμός σεληνιακών και ηλιακών εκλείψεων που μπορούν να συμβούν σε ένα έτος είναι 7 ενώ ο μικρότερος αριθμός είναι 2.

Σήμερα, με τα μέσα που διαθέτουμε, είναι αρκετά εύκολη η πρόβλεψη μίας σεληνιακής έκλειψης. Με βάση υπολογισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, έχει διαπιστωθεί το διάστημα κατά το οποίο θα συμβούν οι εκλείψεις αυτές. Πρόκειται για ένα σύστημα υπολογισμού, το οποίο βασίζεται στις κυκλικές εκλείψεις και περιλαμβάνει ένα διάστημα 18 χρόνων και 11 μηνών.