Πώς η Αστρονομία ωφελεί την κοινωνία και το ανθρώπινο είδος

Astronomy benefits society and humankindΕίναι δεδομένο ότι η επιστήμη της Αστρονομίας έχει διαγράψει καθοριστική πορεία στην έρευνα για το σύμπαν και το πώς αυτό επηρεάζει τον δικό μας πλανήτη. Παράλληλα με την εξερεύνηση των ουράνιων σωμάτων αλλά και με την ανάλυση ποικίλων αστρονομικών φαινομένων, η συγκεκριμένη επιστήμη έχει προσφέρει, και συνεχίζει να προσφέρει, αρκετά στην κοινωνία και φυσικά στον ίδιο τον άνθρωπο.

Καταρχάς, ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά της στην προστασία του ανθρώπινου είδους. Με τα ιδιαίτερα και τα υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει, φροντίζει να παρακολουθεί οτιδήποτε ξεφεύγει από μία καθορισμένη τροχιά και ενδέχεται να προκαλέσει την καταστροφή της Γης ή έστω να την θέσει σε κάποιον κίνδυνο. Είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο.

Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, η τεχνολογία στην οποία βασίζεται η Αστρονομία χρησιμοποιείται και σε άλλα πεδία. Χαρακτηριστική είναι η συμβολή της στην ιατρική επιστήμη. Η μαγνητική τομογραφία δεν αποτελεί κάποια καινοτομία αλλά αντιθέτως έχει στηριχθεί στη συλλογή δεδομένων των τηλεσκοπίων, τα οποία δύνανται να παράγουν μία ενιαία εικόνα αυτού που μελετούν. Αντίστοιχα, όπως ένα εργαστήριο απαιτεί στον μέγιστο βαθμό να είναι απαλλαγμένο από σωματίδια σκόνης, έτσι και τα νοσοκομεία ή τα ιατρικά εργαστήρια ακολουθούν παρόμοιες τεχνικές και μέσα για να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, η Αστρονομία έχει επηρεάσει και το πεδίο των αερομεταφορών προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια. Για την επίτευξη αυτού χρησιμοποιούνται, όπως είναι φυσικό, οι ακτίνες Χ. Η χρήση τους αφορά στην ανίχνευση εκρηκτικών υλών στο εσωτερικό των αποσκευών. Τέλος, έχει ασκήσει επιρροή και στον τομέα της βιομηχανίας. Ο ανιχνευτής Charge-Coupled Device (CCD) αρχικά αναπτύχθηκε για την αστρονομία, όμως εν συνεχεία η χρήση του επεκτάθηκε τόσο στην κινητή τηλεφωνία όσο και στις κάμερες. Στόχος αυτών των ανιχνευτών είναι η μετατροπή της κίνησης ενός ηλεκτρικού φορτίου σε μία ψηφιακή τιμή. Ακόμη, η γλώσσα προγραμματισμού Forth έχει αναπτυχθεί για τη λειτουργία ενός γιγάντιου τηλεσκοπίου, ενώ πλέον χρησιμοποιείται από μεταφορικές εταιρίες για την ανίχνευση πακέτων.