Φασματικοί Τύποι για τις Ανοιξιάτικες Νύχτες

Spring NightsΗ εποχή της άνοιξης δεν θα μπορούσε να ενδείκνυται περισσότερο για κάτι άλλο πέρα από την παρατήρηση του ουρανού. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζουμε άλλωστε σε αυτόν είναι τα αστέρια. Πρόκειται για ουράνια σώματα που δεν διαφέρουν ως προς τις ιδιότητές τους συγκριτικά με τον Ήλιο.
Βασικό τους στοιχείο αποτελεί το χρώμα τους. Όσο παράξενη και αν φαίνεται να είναι αυτή η πληροφορία, δεν παύει να είναι αληθινή. Εκ πρώτης όψεως όλοι οι αστέρες μοιάζουν να είναι απλά λαμπεροί, όμως με μία πιο προσεκτική ματιά η χρωματική τους ιδιότητα γίνεται επίσης φανερή.

Το χρώμα των αστέρων ποικίλει ανάλογα με την θερμοκρασία τους. Όσο θερμαίνεται το σώμα γίνεται ερυθρό, ενώ όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του το χρώμα του γίνεται κυανό (γαλάζιο). Έτσι λοιπόν, από τους θερμότερους προς τους λιγότερο ψυχρούς χρωματικά αστέρες, αυτοί μπορεί να είναι κυανόλευκοι, λευκοί, λευκοκίτρινοι, κίτρινοι, χρυσοκίτρινοι, ερυθροί και βαθείς ερυθροί. Με βάση τις χρωματικές αυτές διακυμάνσεις κατατάσσονται και σε διαφορετικούς φασματικούς τύπους.

Στην πλειονότητά τους οι αστέρες διαθέτουν φάσμα απορρόφησης. Αντιθέτως ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν φάσμα εκπομπής. Στην πρώτη περίπτωση οι αστέρες περιβάλλονται από ατμόσφαιρα με χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή της επιφάνειάς τους και σε αυτούς εμφανίζονται σκοτεινές γραμμές. Από την άλλη πλευρά, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από αυτή της επιφάνειάς του αστέρα εμφανίζονται φωτεινές γραμμές.

Αξίζει να αναφερθεί πως εάν παρουσιαστούν έντονες γραμμές υδρογόνου, ανήκουν στους αστέρες τύπου Α, ενώ εάν οι γραμμές αυτές δεν είναι ορατές τότε ανήκουν στον τύπο Q. Οι ενδιάμεσες κατηγορίες αφορούν στους τύπους O, B, A, F, G, K, M.

Οι φασματικοί τύποι μέσα απ’ όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως είναι άκρως ενδιαφέροντες. Αφορούν σίγουρα μία πλευρά των αστέρων που δεν γνωρίζει ο κάθε άνθρωπος, εκτός και αν είναι αστρονόμος ή απλά εάν διαθέτει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της αστρονομίας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία ιδιότητα των αστέρων που αξίζει να παρατηρηθεί με το τηλεσκόπιο, ειδικά τις ανοιξιάτικες νύχτες.