10 τρόποι για να διαβάζετε τα διαγράμματα των αστεριών σαν πλοηγός ή αστρονόμος

Δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να τον ενδιαφέρει η αστρονομία και να μην επιθυμεί να μελετήσει και ο ίδιος τον ουρανό και τα άστρα. Για να μπορέσει όμως να γίνει αυτό θα charts of starsπρέπει να μελετήσετε αλλά και να βασιστείτε σε ένα διάγραμμα αστεριών.

Πώς να διαβάσετε ένα διάγραμμα αστεριών:

1) Προφανώς το πρώτο βήμα είναι να διαθέτει κάποιος ένα τέτοιου είδους διάγραμμα. Ένα διάγραμμα αστεριών μπορεί να βρεθεί εύκολα είτε στο ίντερνετ είτε σε κάποια εφαρμογή σχετική με την αστρονομία.

2) Βρείτε ένα μέρος απομονωμένο, μακριά από τα φώτα της πόλης. Οποιοδήποτε ίχνος φωτός θα δυσκολέψει το να δείτε ξεκάθαρα τα αστέρια. Να αποφύγετε επίσης τις μέρες όπου θα έχει πανσέληνο.

3) Απαραίτητος είναι και ο προσανατολισμός. Το πρώτο πράγμα που θα βρείτε στον ουρανό είναι η Μεγάλη Άρκτος. Διαθέτει 4 αστέρες στο ίσιο κομμάτι και άλλους 3 στο κλειστό. Τα 2 αστέρια στο κλειστό κομμάτι είναι τα πιο σημαντικά, καθώς εάν τα ενώσεις και εκτείνεις την γραμμή που προκύπτει τότε θα βρεις τον Βορρά. Έπειτα εύκολα θα μπορείτε να βρείτε και τα άλλα 3 σημεία του ορίζοντα.

4) Παρατηρείστε τους σχηματισμούς των άστρων και πού βρίσκονται αυτοί μέσα στον ουρανό.

5) Αφού θα έχετε βρει τους βασικούς σχηματισμούς, θα μπορέσετε να βρείτε και όλα τα άστρα που είναι γύρω από αυτούς. Απλά παρατηρείστε τη θέση τους.

6) Μάθετε και τις άλλες διαστάσεις που υπάρχουν. “Πάνω” σημαίνει το ανώτατο σημείο του ουρανού. Επίσης υπάρχει και ο “μεσημβρινός” που έχει κατεύθυνση από τα βόρεια προς τα νότια.

7) Μελετήστε τη σφαιρική κλίση του ουρανού. Ο ουρανός εκτείνεται σε 180 μοίρες. Από την άλλη πλευρά ο ορίζοντας είναι 360 μοίρες. Οι οριζόντιες γραμμές ονομάζονται «απόκλιση» (γεωγραφικό πλάτος) και οι κάθετες ονομάζονται «ορθή αναφορά» (γεωγραφικό μήκος).

8) Γνωρίστε την Ελλειπτική ( την πορεία του Ήλιου) και τον Ζωδιακό κύκλο (το χώρισμα του ουρανού σε 12 μέρη).

9) Προσπαθήσετε να βρείτε τους πλανήτες. Στα περισσότερα διαγράμματα αστεριών θα τους βρείτε να αναγράφονται με τα ονόματά τους.

10) Αφού πια θα έχετε φτάσει πιο κοντά στο να γίνετε ένας «αστρονόμος», θα μπορείτε να βρείτε ακόμη και τα νεφελώματα και τους γαλαξίες.